Think inside the box

SPH Verpakkingen

Korte levertijden Spoedservice mogelijk Alle afmetingen Advies op maat
FSC logo

Kartonnen dozen en kwaliteit op maat

12-05-2021

Wat wil je versturen en welke kwaliteit past daarbij?

Als je een webshop hebt en je wilt een breekbaar pakket verzenden dan heb je een andere kwaliteit doos nodig dan iemand die bijvoorbeeld een kledingstuk in een kartonnen doos verpakt. Maar hoe bepaal je nou eigenlijk welke kwaliteit voor jou het beste is?

1. Wat je eerst moet weten

Om het juiste verpakkingsmateriaal te kiezen is het belangrijk dat je voor jezelf een aantal dingen op een rijtje zet.

 1. Bepaal hoe zwaar het artikel is, of de artikelen zijn die je wil verzenden.
 2. Aan welke belangrijke eisen moet je verpakkingsmateriaal voldoen. Bijvoorbeeld waterdicht of extra stevig aan de onderzijde.
 3. Hoe vervoer je de kartonnen dozen? Of wil je ze opslaan? Verstuur je producten per doos rechtstreeks vanaf je bedrijf? Of laat je hele pallets vervoeren met een vrachtwagen? Of worden de dozen gebruikt voor opslag van producten in het magazijn? Het doel is belangrijk voor het bepalen van de kwaliteit die je nodig hebt.

2. Verschillende kwaliteiten

Als je op een rijtje hebt welke eigenschappen je zoekt in het verpakkingsmateriaal, kun je de juiste kwaliteit erbij zoeken.

Bij het golfkarton dat wij gebruiken voor onze kartonnen dozen onderscheiden we een aantal standaard kwaliteitsaanduidingen. Dozen op Maat levert E-, B- en C-golfkarton, welke uit één enkele laag bestaat. En BE-golfkarton en BC-golfkarton, welke combinaties zijn en dus uit twee lagen bestaan.

Het verschil tussen de kwaliteiten is de dikte van het golfkarton:

 • E-golf karton is ongeveer 1,5mm dik.
 • B-golfkarton is ongeveer 3mm dik.
 • C-golfkarton is ongeveer 4mm dik.

Voor een extra stevige variant kun je combineren en kiezen uit:

 • BE-golfkarton van ongeveer 4,5mm dik of
 • BC-golfkarton dat een dikte heeft van wel 7mm!

De juiste keuze

Het is niet effectief en zonde van je budget om een kartonnen doos te gebruiken die vele malen meer gewicht aankan dan het product nodig heeft. Andersom is het natuurlijk zinloos om een té lichte kartonnen doos te kiezen, waarin je product niet voldoende wordt beschermd.

Voorbeelden

Omdat er veel mogelijkheden zijn geven we een paar voorbeelden, zodat je er een beter beeld bij krijgt. Iedere situatie kan anders zijn, maar er zijn natuurlijk ook overeenkomsten. We hopen je met de voorbeelden een beetje op weg te helpen naar de juiste keuze.

 • Je hebt fruit, laten we zeggen sinaasappelen en peren. Deze wil je goed gekoeld en netjes bij de groenteboer afleveren. Hiervoor gebruik je een gekoelde vrachtwagen, waarin de dozen worden gestapeld om zo weinig mogelijk loze ruimte te hebben.
  Hiervoor heb je een doos nodig die: tegen koeling kan, stevig genoeg is om gestapeld te worden en die ventileert. Dus met een open bovenkant en open handvaten.
 • Je verstuurt met veel aandacht en zorg je zelfgemaakte keramieken vazen naar enthousiaste klanten. Doorgaans verstuur je per klant één vaas. Dan ben je op zoek naar een doos die stevigheid biedt aan alle zijden. Aangezien het gaat om een speciaal gemaakte vaas wil je dat het er tiptop uitziet bij aankomst.
  Je kiest dan ook voor een doos met extra stevigheid rondom, maar met voldoende ruimte om er noppenfolie bij te doen voor extra bescherming. Je bent trots op je product en gaat voor een doos waarop je je logo en naam duidelijk en stijlvol laat drukken.
 • Als leverancier van productieonderdelen weet je dat jouw producten in het magazijn belanden na aankomst bij de klant. De onderdelen zijn niet kwetsbaar, maar moeten wel droog worden opgeslagen omdat er anders roest ontstaat. Welke doos kies je dan? Het product is per stuk niet zwaar, maar er gaan wel 40 stuks in een doos waardoor het gewicht gemiddeld zwaar wordt. De dozen worden door heel Nederland bezorgd.
  Je bent dan op zoek naar een stevige doos die het product beschermt tegen vocht. Versterkte zijkanten is niet noodzakelijk en het hoeft er niet per se prachtig uit te zien. Wel vind je het handig om op de zijkant te laten drukken welke onderdelen zich in de doos bevinden. Dan hoeft jouw klant niet onnodig lang te zoeken in het magazijn. En je weet: hoe vaker de doos opengaat, hoe sneller er weer een bestelling volgt.
 • Ieder jaar geef je een populaire jaarkalender uit. Je hebt een schare trouwe fans die ieder jaar weer een bestelling doet. Dit jaar wil je iets extra’s doen en een speciale verpakking versturen naar je vaste 'kalenderklanten'.
  Je kiest voor een nette verzenddoos die door de brievenbus past en ervoor zorgt dat de kalender ongeschonden aankomt. Als de ontvanger de postdoos openvouwt komt er een mooie plaat tevoorschijn met een overzicht van de maanden en dagen van het hele jaar. Vervolgens kan de verpakking zó gevouwen worden dat het als staander ergens kan worden neergezet. Natuurlijk voorzien van je logo of een leuke spreuk. Je kiest voor een kwaliteit die niet te dik is, anders kan het niet gevouwen worden. Maar ook niet te dun anders blijft het niet staan. De kleur van het verpakkingsmateriaal is wit, dan komt de bedrukking het beste tot zijn recht.

Ongelimiteerde mogelijkheden

Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden van de haast ongelimiteerde mogelijkheden die er zijn met kartonnen dozen en verpakkingsmateriaal op maat. Zoals op ieder potje een deksel past, zo is er voor iedere situatie een verpakking beschikbaar. Of je nu een groot, klein, licht, zwaar, breekbaar of vers artikel hebt.

Wil je advies over de kwaliteit en de verpakking die voor jouw product ideaal zijn? Neem dan gerust contact op we helpen je graag de juiste keuze te maken.

P.S. Hier kun je bekijken welke soorten kartonnen dozen wij bieden. Selecteer hier ook de kwaliteit dan weet je gelijk waar je aan toe bent!

Copyright © 2023 - Dozen op maat