Think inside the box

SPH Verpakkingen

Korte levertijden Spoedservice mogelijk Alle afmetingen Advies op maat
FSC logo

De beste verzenddoos

27-06-2021

De beste verzenddoos voor jouw pakket

We doen het (bijna) allemaal: pakjes versturen en ontvangen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er dagelijks heel veel pakjes worden verstuurd. Bovendien groeit het aantal webshops flink en nemen de online mogelijkheden van conventionele winkels en bedrijven toe. De meeste pakjes worden verpakt en verstuurd in een kartonnen doos.

Ook het soort producten dat ‘we’ versturen is heel divers. Cosmetica, (sport)kleding, mode accessoires, machineonderdelen, woonaccessoires, serviezen, fietsen en zelfs wijn vinden in een verzenddoos hun weg naar de ontvanger. Je zou kunnen zeggen dat bijna alles kan worden verzonden, mits de grootte van het pakket te hanteren is tijdens het vervoer en de bezorging.

Maar wat is nu eigenlijk de beste verzenddoos?

Dat is een vraag die niet eenduidig kan worden beantwoord. Zoals je wellicht begrijpt is dit in grote mate afhankelijk van het soort artikel en het formaat van het product. Het goede nieuws is: voor ieder artikel dat wordt verstuurd, is er een passende verzenddoos!

Hoe bepaal je de beste doos voor je product?

Dat laat zich het beste uitleggen met een voorbeeldsituatie. Stel je koopt online een set van zes cappuccino mokken van een exclusief merk. De mokken zijn pittig geprijsd, maar horen bij de rest van het servies waar je al een tijd voor aan het sparen bent. Je kijkt er echt naar uit om je pakket te ontvangen en een paar dagen later staat de bezorger op de stoep met de felbegeerde mokken. Het is een grote doos en even denk je nog: ‘Hm, heb ik het verkeerde besteld?’ Maar je bent goed van vertrouwen en de juiste afzender staat op het pakket dus je neemt het aan.

Doe je het goed? Dan begint het genieten al bij ontvangst van de doos

Vol verwachting snij je de tape open en kijk je in de doos. In de grote doos zit een kleinere witte kartonnen doos die fraai bedrukt is met o.a. een mooie foto van jouw mokken. Eromheen bevindt zich een heleboel papier dat is verfrommeld om te voorkomen dat het doosje met de mokken schuift. Je bevrijdt het doosje met mokken uit de warboel van papier en opent je pakket. Daar liggen je mokken te shinen! Ze zijn ongeschonden en stevig verpakt, want in de doos zit nog een gevouwen kartonnen plaat waar de mokken precies in passen. De grote doos zet je met al het overbodige papier zo in de kast, want je hebt geen zin om de vellen glad te strijken en op te vouwen om ruimte te besparen. ‘Wat een gedoe!’ Je bedenkt je en haalt de doos toch nog even uit de kast om te kijken of er nog iets anders in zit dan alleen vulling en constateert dat er verder alleen nog een factuur in zit. En die laat je in de doos zitten, want je hebt toch al betaald. Tijd om te genieten van je nieuwe mokken met een heerlijke cappuccino!’

Wat klopt en wat klopt niet?

In het voorbeeld komen we verschillende dingen tegen die van belang zijn bij het selecteren van de beste verzenddoos voor je product.

  • Herkent de ontvanger het pakket?

Voor de ontvanger in het voorbeeld was het gelijk duidelijk wie de afzender van het pakket is. Een bedrukte kartonnen doos is ideaal om je te profileren. Niet alleen de ontvanger ziet de doos, ook de bezorger en het vervoersbedrijf. En wellicht je buren, familie of vrienden. Hoe vaker je naam en/of logo wordt gezien, hoe beter. Want iets dat vaak voorbij komt en veel wordt gezien, wekt de indruk van succes en vertrouwen. Ook een tape met je bedrijfsnaam is een goed middel om jezelf te laten zien.

  • Past het allemaal?

De aangeboden doos is nogal groot en voldoet niet aan de verwachting van de ontvanger. Niemand wil teveel rotzooi. Niemand vindt het fijn om veel te moeten weggooien na het uitpakken van een pakket. De doos die hier is gebruikt om de kleinere doos in te doen, de omdoos, is bedoeld om extra bescherming te bieden aan het product. Omdat de omdoos veel te groot is, verliest deze in wezen haar functie. De verzender heeft dit opgelost door er heel veel papier bij te doen. Op zich een goede gedachte, maar het staat enorm slordig. Een kleinere kartonnen omdoos was beter geweest.

  • Wordt het product voldoende beschermd?

De doos met mokken is in dit voorbeeld een doos op maat, die met aandacht bedrukt is. De breekbare producten worden goed beschermd en op hun plaats gehouden. Want in het kartonnen doosje bevindt zich een stevige kartonnen plaat die zó is gevouwen dat de mokken precies passen en niet kunnen schuiven. Je zou hiervoor bijvoorbeeld ook een op maat gemaakt piepschuim met uitsparingen kunnen gebruiken. Helemaal goed en strak verpakt dus!

Strak verpakken = niet schuiven = optimaal veilig

Nog een aandachtspuntje

Als je een pakket verstuurd met een speciaal artikel zoals deze dure mokken, dan is het heel fijn als er ook nog een leuk briefje bij zit en niet alleen een factuur. ‘Bedankt voor je aankoop’ of ‘Veel plezier met je prachtige mokken’. Een simpele boodschap doet veel en laat zien dat je je klant waardeert, waardoor hij of zij sneller terugkomt. Een ander idee is om een boodschap aan de binnenkant van de doos te drukken. Bij het uitpakken van het pakket wordt de ontvanger dan op een leuke manier verrast.

De juiste verzenddoos, de juiste indruk

Bij het kiezen van de juiste verzenddoos zijn diverse factoren van belang. In een winkel maak je indruk met je inrichting en assortiment, je klantvriendelijkheid en uitstraling. En in zekere mate geldt dat voor een kartonnen verpakking die aan de deur wordt bezorgd net zo goed. Als het totaalplaatje klopt, is het een verlengstuk van je bedrijf. Een middel om jezelf te laten zien.

Wil je weten welke verzenddoos het beste past bij jouw product? Neem dan contact met Dozen op Maat. We adviseren je graag, zodat je de juiste indruk maakt!

 

P.S. Ben je benieuwd naar een praktijkvoorbeeld? Kijk dan eens op ons blog: Hoe kun je een pakket het best inpakken? Hier kun je zien hoe een set planten, inclusief aarde en een balkonbak heel efficiënt en met aandacht wordt verpakt en verstuurd.

Of ons blog Lekker strak verpakt over het versturen van een tuinbank die is verpakt met behulp van honingraatkarton en zo optimaal wordt beschermd en eenvoudig te verpakken is.

Copyright © 2023 - Dozen op maat